Oldalak

2011. február 22., kedd

Spirulina - Kék-zöld alga, a természet egyik csodája



A leggazdagabb és legteljesebb étrendkiegészítő
A Spirulina kékalga a mikroalgák közül a legkorábban felfedezett és legismertebb fajta, természetes és könnyen emészthető teljes értékű fehérjeforrás. Tápanyagtartalmát tekintve kb. 60%-ban tartalmaz fehérjét, vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, illetve klorofill- és enzimbőség jellemzi. B12-vitamin-tartalma kimagasló, a béta-karotinoidok teljes spektrumát tartalmazza, emellett fikocianin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma is jelentős, a 20 életfontosságú esszenciális aminosavból 18-at tartalmaz. Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP; Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. Ezeknek köszönhető, hogy a Spirulina alga általános egészségjavító, roboráló és egészségmegőrző hatással bír.
Előnyök:
 Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Amerikai táplálkozáskutatók a Spirulina algát megvizsgálva azt találták, hogy a Spirulina alga legekkel szolgál számunkra. Nagyobb koncentrációban tartalmaz funkcionális tápanyagokat, melyek a természetes élelmiszerekben, növényekben és magokban fordulnak elő.
A Spirulina algában található esszenciális aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget. Több mint 60%-os emészthető növényi fehérje tartalmával rendkívüli fehérje forrás.  
A Spirulina alga zsírsavösszetétele nagyon kedvező, megtalálható a gamma-linolénsav, ami viszonylag ritkán előforduló, többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát, lassítja az érelmeszesedést, és értágító hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
A Spirulina alga sejtfala nem emészthetetlen cellulózból épül fel, hanem emészthető mucopoliszacharidból álló réteg képezi külsejüket. Ezért nem terhelik meg a szervezetet, és tartós fogyasztásra is alkalmasak.
Komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma az erő és az egészség biztosítéka. Az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak leggazdagabb természetes forrása. Magas a D-, E-, K-vitamin tartalma, ill. a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, ezért a vegetáriánusok ideális táplálék-kiegészítője.
Sok benne az ásványi anyag is (vas, mangán, magnézium, kálium, cink), mégpedig szerves kötésben, vagyis könnyen felszívódó formában. Béta-karotin-, klorofill- és szelén tartalma miatt szabadgyökfogóként fontos szerepet tölt be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősödésében és a rák megelőzésében. Fikocianintartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után.
A Spirulina lúgosító jellege meggátolja szervezetünk savtúltengését. Antioxidánsai védik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, lassítják az öregedés folyamatát. Enzimgarnitúrája segíti az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását.
Ahhoz is hozzájárul, hogy a tejsavbaktériumok és a bifidobaktériumok élősejtszáma magas értéket érjen el, ezzel segíthet a bélflóra helyreállításában is. A kékalga prebiotikus tulajdonságai miatt a komolyabb betegségekkel együtt a túlszaporodó Candida albicans leküzdésében is fontos szerepet játszhat.
Jótékony hatásból jeles
  • salaktalanítás segítése
  • csontritkulás megelőzése
  • vérképzés támogatása
  • daganat elleni védelem támogatása
  • fogyókúra támogatása, éhségérzet csökkentése
  • sejtanyagcsere, sejtépítés támogatása
  • immunerősítés
  • rákos megbetegedések megelőzése
  • érelmeszesedés késleltetése
  • vitamin- és ásványi-anyag pótlása
  • a szervezet savasságának csökkentése
  • bőr és kötőszövetek rugalmasságának fokozása

 Érdekességek
Spirulina alga az élet forrásából
 Földünkön ma 25 ezernél is több algafajta él. Egyesek sós vízben fordulnak elő, vagy édesvíziek, más fajták a talajban, a növényeken vagy sziklákon honosak. A több méter hosszú, tengerekben élő makroalgáktól a mikroszkóppal látható egysejtűekig terjed a fajta gazdagsága. Ilyen mikroalga az apró, kékeszöld spirulina platensis is.
E nélkül az algafajta nélkül életünk aligha lenne elképzelhető. Ennek a spirál formájú, kékeszöld algának köszönhető a Földön az élet valamennyi formája. 3,6 milliárd évvel ezelőtt kezdte el fotoszintézis útján termelni bolygónkon az oxigént, és ezzel megteremtette a magasabb szintű élet lehetőségét. Máig fennmaradtak, és mindig megújulnak ezek a mikroorganizmusok.
A kékalga fogyasztására utaló legkorábbi adatok a 16. századból, Mexikóból kerültek elő. Az indiánok a vízből zöldes színű élelmiszert gyűjtöttek és fogyasztottak nagy mennyiségben.
A vízi majom elmélet szerint őseink a szárazföld meghódítása után egy ideig újra a tengerben és annak közelében éltek, így étrendjükben fontos szerepet játszottak az algák is, amelyek esszenciális aminosavakat, fontos zsírsavakat, sokféle vitamint és ásványi anyagot biztosítottak a szervezetüknek.
Amerikai kutatók a japánok táplálkozási szokásaival, vagyis a tengeri táplálékok fogyasztásával hozzák kapcsolatba, hogy Japánban 66 százalékkal kevesebb tüdőrákos beteg van, mint Angliában vagy az USA-ban, bár egy japán professzor felmérései szerint a japánok ugyanannyit dohányoznak, mint az amerikaiak.
Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a Spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Itt azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek Spirulinát, a páciensek 45%-a a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták náluk, hogy cukorbetegség esetén meglepően jó eredményt lehet elérni.
A sokoldalú biológiai hatásukról ismert mikroalgák a zsírpárnácskák kezelésében is az érdeklődés középpontjába kerültek. A kékalga GLA-zsírsav tartalma és a zsír valamint szénhidrát felszívódását is gátló tulajdonsága valószínűleg ehhez is hozzájárulhat bizonyos mértékben.
A  Spirulina  kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik,  tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.
Kínai kutatók azt állítják, hogy a fikocianin – amely a Spirulina alga kékes színanyagát adja -  még akkor is szabályozza a fehérvérsejtek képzését, amikor az őssejtek kémiai mérgek vagy például radioaktív sugárzás miatt már egyértelműen sérültek. Ennek alapján vetették be a Spirulinát Ukrajnában sugárfertőzöttek kezelésére, miután 1986. április 26-án Csernobilban a békés atomfelhasználás legszörnyűbb katasztrófája bekövetkezett. A reaktormag felrobbant és a radioaktív sugárzás, elsősorban a cézium 137 és a jód 131 izotóp szétterjedt és végzetes sugárfertőzést okozott az ukrán lakosság jelentő hányadában. Az áldozatok őssejtjei oly mértékben sérültek, hogy a mai napig túlságosan kevés fehérvérsejtet és vörösvértestet képez az immunrendszerük. Már 6 héttel a Spirulina  alga adagolásának kezdete után mérhető terápiás sikerekről számolhattak be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése